Tego spotkania nie może opuścić żaden miłośnik śląskich potraw. 20 lutego bowiem godzinie 16 w halo! Rybnik rozpocznie się spotkanie zatytułowane "Ślōnski jodło a warzyni po naszymu”. To już 20. edycja z cyklu Ślōnski Sztwortek, który organizuje Demokratyczna Unia Regionalistów Śląskich.
- Powarzi i poôsprawio ô tym Grażyna Jarząbek ze kamratkami z Koła Gospodyń Wiejskich Popielów Radziejów. Kej dycki- pōdzie nie yno posłōchać, pogodać ale tyż terozki pojeść – zachęca Józef Porwoł, prezes DURŚ.
Pani Grażyna wraz z koleżankami - gospodyniami przygotuje jedzenie, za które zdobyły pierwsze miejsce w Polsce. Nagrodę Perłę zdobyły na ogólnopolskim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo-smaki regionów” w Poznaniu.
Komentarze